29 nov 2019 – IJsje

In mijn periode als politiek journalist ben ik nauw betrokken geweest bij de organisatie van verkiezingsdebatten. Dat was een lastige klus. Politici hadden, hebben nog, een hoop noten op hun zang en als ze de kans kregen om op een andere zender minder tegenwind te ervaren, dan waren ze weg. Je moest dan soms behoorlijk hard onderhandelen.

Wat de Britse omroep Channel 4 echter donderdagavond heeft geflikt, zou ik in die tijd toch niet gedurfd hebben. Premier Johnson zegde af voor een klimaatdebat. Kan gebeuren, zou je denken. Soms kiezen zenders er dan voor om een lege desk uit te zenden, om te laten zien dat er iemand had moeten staan die niet op kwam dagen. Channel 4 koos voor een andere oplossing. Op de plek waar Johnson had moeten staan stond een smeltende ijssculptuur. Als symbool voor de opwarmende aarde en het gebrek aan urgentie bij Johnson en zijn partij.

Dat is geen flauwe pesterij meer, dat is een politiek statement. Niet journalistiek, maar ideologisch gedreven. Ongeacht of je het met Johnson eens bent of niet, ik vind dat te ver gaan. Terecht maakt de Conservatieve Partij zich hier boos over. Als ik de Conservatieve Partij zou adviseren, dan zou ik zeggen: maak hier gehakt van.

In een analyse las ik dat de vergunning van Channel 4 tot 2025 loopt en dat na een eventuele verkiezingsoverwinning Johnson dan nog steeds premier kan zijn. Dat de omroep niet zwicht voor dergelijke dreigementen begrijp ik, maar dan een smeltend ijspoppetje uitzenden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *