03 okt 2014 – Spreekverbod

Naar aanleiding van het akelige ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen, viel mij op dat er in de  crisiscommunicatie van de gemeente nog wel een paar verbeterpunten zaten. De burgemeester was niet altijd even zeker en duidelijk. Na Moerdijk zouden alle Nederlandse burgemeesters toch beter moeten weten, zeker als het gaat om crisiscommunicatie.

Maar er was nog een gek berichtje. De burgemeester zou de organisator van het evenement een spreekverbod hebben opgelegd. Dat is bijzonder, een spreekverbod. Je ziet het niet zo vaak. Sommige mensen hebben geen officieel spreekverbod, maar zijn gewoon zo verstandig om uit zichzelf heel discreet te zijn, zoals mensen die heel dicht bij het Koninklijk Huis staan.

Dat deed me denken aan een vraag die ik ooit kreeg van een bedrijf waar het niet zo goed ging. De media stonden buiten bij de poort, en de directie vroeg zich af of het slim was een spreekverbod aan alle medewerkers op te leggen. Geen ingewikkeld advies, wat mij betreft: Nee. Een spreekverbod doet vermoeden dat je iets te verbergen hebt. Geef aan alle medewerkers mee: Voel je vrij om te verwijzen naar de afdeling communicatie, of naar de woordvoerder. Realiseer je dat spreken in de media lastig kan zijn. Bij genoemd bedrijf hielden alle medewerkers zich daar keurig aan. Op één na, een HR-manager. Die dacht ‘dat kan ik best wel’ en werd door de media vervolgens neergesabeld toen hij de mist inging met vervolg-vragen.

In Haaksbergen roept het spreekverbod bij mij veel vragen op. Wat mag die organisator niet zeggen?

Reacties zijn gesloten.