30 apr 2021 – Q

Soms is fictie zó sterk en overtuigend, dat je de werkelijkheid er maar op moet aanpassen. In een recent interview onthulde het hoofd van de Britse geheime dienst MI6, dat de dienst die allerlei technologische snufjes voor de spionnen in het veld moet bedenken, tegenwoordig Q heet.

Dat was niet bekend, maar mijnheer Richard Moore heeft dat nu dus verteld in een radio-interview. “Een paar jaar geleden was er een reorganisatie van onze technische afdeling en we konden er geen goede naam voor vinden. Na een poosje dachten we ‘we doen het gewoon’ en hebben we de afdeling ‘Q’ genoemd.” Het hele interview staat hier.

Het is om meer dan een reden leuk. Niet vaak zie je de baas van een geheime dienst in zo’n lang radio interview en dat is natuurlijk erg interessant. Maar minstens zo leuk is dat hij aan het einde van het gesprek vertelt dat hij fan is van James Bond en dat hij enorm uitziet naar de volgende film. ‘Niet alles klopt, maar sommige dingen wel’, zei Moore met een veelbetekenende grijns. Wij mogen raden wat wel en wat niet klopt.

Als je geïnterviewd word en je krijgt zo’n kans, om vanuit een serieuze boodschap iets persoonlijks en toepasselijks te vertellen, dan moet je dat nooit nalaten. Je trekt er de aandacht mee en bereikt dat ik nu het hele interview – dus ook over bijvoorbeeld Rusland, China en Al Qaeda – heb teruggeluisterd, gelokt door die berichten over James Bond en Q.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *