30 aug 2019 – Fox News

Elke woordvoerder heeft wel een journalist of medium waarvan hij weet dat hij daar zijn boodschap meestal prima kwijt kan. En bijna elke woordvoerder weet ook met welke boodschap hij bij welk medium moet zijn, omdat de ontvankelijkheid voor het betreffende onderwerp daar het grootst is. Dat hoort bij de gereedschapskist van een woordvoerder. Het is alleen niet zo handig om dit hardop te benoemen, want geen enkele journalist vindt het leuk om te ontdekken dat hij wel eens voor een karretje wordt gespannen. Je moet er dus discreet en subtiel mee omgaan, en er gewoon je voordeel mee doen als dat zo eens uitkomt.

Ik moest daarom wel even lachen toen ik op CNN las dat president Trump in een tweet schreef dat Fox News “isn’t working for us anymore’; de tv-zender draagt niet genoeg bij aan de campagne van Trump. Behalve het majesteitelijke meervoud ‘us’ is het natuurlijk vooral potsierlijk dat je boos bent op een tv-zender omdat die niet genoeg voor jou doet.

Ik weet wel, het medialandschap in de VS werkt heel anders dan het onze. Maar toch, Trump had ook in zijn handen kunnen knijpen dat hij een kanaal heeft waar hij ten alle tijden zijn boodschap kwijt kan. En als die dan eens een keer een beetje kritisch is, dan is dat maar zo. Maar door nu te suggereren dat die journalisten alleen voor hem werken, bereikt hij het tegendeel. Want zoals ik al zei, journalisten houden er niet van om niet onafhankelijk genoemd te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *