30 jun 2023 – Coalities

In De Telegraaf stond deze week een column van Ronald Plasterk. Hij beweert dat je prima kan samenwerken met de PVV en noemt een aantal onderwerpen waarop hij als Kamerlid goede zaken heeft gedaan met de partij van Wilders. Plasterk: “Niemand vraagt de standpunten van de PVV over moskeeën te onderschrijven; provincies bouwen geen moskeeën en maken geen Grondwet.”

Strikt genomen heeft de oud-minister daarin gelijk, je kan over bijvoorbeeld een of ander fiscaal puntje overeenstemming vinden met vrijwel elke partij. Toch ben ik het niet met Plasterk eens. Wanneer je namelijk met elkaar in een coalitie stapt ligt het toch iets anders.

Bij de ChristenUnie is er gemor over de coalitie met de PVV in de provincie Flevoland, en we herinneren ons maar al te goed het theatrale CDA-congres over het kabinet waarin Wilders gedoogpartner was.

Daarbij gaat het niet om praktische dingen maar om of je met een partij wil samenwerken die, zoals Plasterk zelf constateert, anders over de Grondwet denkt dan jij. Die anders over godsdienstvrijheid denkt dan jij. Dat zijn geen kleinigheden, dat raakt de fundamenten van je politieke drijfveren.

Ik begrijp dus de ophef binnen de ChristenUnie heel goed. Los van wat je van de PVV vindt; die partij staat mijlenver van de basis van de ChristenUnie vandaan. En zelfs als je het eens bent over pakweg een snelweg of datacentrum: coalities zijn gebaseerd op fundamenteel vertrouwen.

Dus misschien vinden de politici elkaar nog wel, de leden van die partijen laten een ander en niet te negeren geluid horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *