30 nov 2018 – Boerka

Een ingewikkeld dilemma. Burgemeester Halsema van Amsterdam kondigt aan geen prioriteit te geven aan de handhaving van het boerkaverbod. Aan de ene kant valt te verwachten dat een GroenLinks burgemeester in de meest multiculturele stad van Nederland moeite heeft met deze nieuwe wet. Aan de andere kant hebben ook diegenen gelijk die zeggen dat geen enkele burgemeester – ook niet van het eigenwijze Amsterdam – boven de wet staat.

Het gekke is alleen dat de discussie eigenlijk helemaal niet gaat over of de burgemeester wel of niet werk moet maken van handhaving van een wet. De discussie gaat ook niet over boerka’s, nikaabs of andere religieusbepaalde gezichts- of lichaamsbedekkende kleding. Er wordt nu gediscussieerd langs een veel strakkere lijn: zijn mensen van andere culturen in Nederland vrij om hun eigen religieuze en culturele gebruiken te handhaven, of moeten we van hen eisen dat ze zo snel mogelijk vernederlandsen en hun eigen tradities aan de wilgen hangen?

Halsema zegt: Onze politie heeft wel andere prioriteiten en deze wet doet geen recht aan de traditie van onze stad, die groot en welvarend is geworden door haar tolerantie en ruimte voor andersdenkenden en –gelovigen.

Het ironische is dat juist in die stad van vrijheid en ruimdenkendheid er nu een scherpe grens komt te lopen tussen (te) ruimdenkend en (te) behoudend. Ik zie op social media een fel debat, waarin zelfs beweerd wordt dat Halsema net zo min bij Amsterdam hoort als moslims.

Een forse klus voor de nieuwe burgemeester.

Reacties zijn gesloten.