30 okt 2015 – Persvoorlichter

Tja, ik word vaak persvoorlichter genoemd. Ik voel me zo snel niet beledigd hoor, maar ik hou gewoon niet van dat woord. Ik noem mezelf namelijk liever woordvoerder. Zit er een verschil tussen? Geen idee wat de leerboekjes zeggen, maar voor mij is er een duidelijk onderscheid.

Een persvoorlichter is iemand die de pers informeert over de stand van zaken, over cijfers, over feitelijke situaties. Als ik flauw ben dan noem ik dat: het Postbus 51-gedeelte van ons beroep. Een persvoorlichter zal niet snel de vraag beantwoorden: “Wat vindt u daarvan?” omdat hij zich zoveel mogelijk aan van te voren vastgestelde lijnen houdt. Meningen of analyses horen daar meestal niet bij.
Een woordvoerder is gemandateerd om namens de directie van een bedrijf of organisatie het woord te voeren. Hij (of zij) kent de strategische afwegingen van de organisatie, is in staat om daarover te communiceren en kan zelf bepalen of en zo ja wat er gezegd wordt. Aan hem (of haar) worden quotes toegeschreven, en daarbij kan ook de vraag “Wat vindt u daarvan?” of “Hoe denkt u daar over” aan de orde komen.

Is het een dan belangrijker dan het andere? Nee, ik denk het niet, je moet ze allebei hebben. En vergis je niet: een woordvoerder besteedt een behoorlijk deel van zijn tijd aan persvoorlichting. Dus ik zie het zo: een woordvoerder is altijd ook persvoorlichter, maar een persvoorlichter is niet per se een woordvoerder.

Reacties zijn gesloten.