30 okt 2020 – Modder

Nog een paar dagen en dan weten we waarschijnlijk nog steeds niet wie de komende vier jaar president van Amerika is. Het is een bizarre campagne geweest, niet alleen vanwege corona. Trump kiepert alle gebruiken rondom het presidentschap omver. Zoals hij de afgelopen vier jaar president was, zo voert hij ook campagne. Het enige voorspelbare aan deze man is zijn onvoorspelbaarheid.

Het ziet er naar uit dat het dinsdag niet duidelijk is wie er gewonnen heeft. Ik las dat Biden een groot deel van zijn campagnegeld nu reserveert voor de te verwachten enorme juridische kosten die zullen volgen op de processen in allerlei staten. Zo gaan de verkiezingen nog weken duren.

Voor communicatiemensen zijn campagnes altijd leuk en interessant. Je ziet dan vaak het beste in politici naar boven komen. Verbale trucs, mooie spotjes op radio en TV, slimme ‘spins’ in de media en knappe reacties op wat de tegenstanders doen.

Dat hebben we in Amerika gemist. Vooral door Trump, die alle tradities en gebruiken aan zijn laars lapt en vrolijk met modder, leugens en onnavolgbare tweets om zich heen smijt, is dit een hele gekke campagne geworden. En ook wel een beetje door corona, dat moet ik toegeven.

In het voorjaar zijn er verkiezingen in Nederland. Wat zou het fijn zijn als die campagne een beetje waardig en ‘normaal’ verloopt. Er zijn al zoveel dingen waarin we veel op Amerika lijken (of willen lijken), dit lijkt me iets waarin we heel goed zelf weten hoe het moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *