30 sep 2022 – Schaakmat

Vorige week kondigde wereldkampioen schaken Magnus Carlsen aan met nieuwe bewijzen te komen dat de Amerikaanse schaker Hans Niemann valsspeelt. Een enorme rel in de schaakwereld. Het is niet van vandaag of gisteren, dat soort verhalen. Er was ooit een verhaal dat het team van een zekere speler – ik meen dat het Karpov was – hem op bijzondere wijze hielp. Deze speler at graag cupjes fruityoghurt en zijn team gaf via de smaak, aardbeien, perzik of framboos door welke zet hij moest doen. Ook hoorde ik ooit een verhaal over een schaker die een soort tril-apparaatje in zijn been had laten implanteren en dat de begeleiders van afstand met morse de juiste zet doorgaven. Als dit allemaal niet waar is, is het op zijn minst leuk om er over te speculeren. Stof voor een nieuwe Netflix thriller?

De beschuldigingen van Carlsen komen er op neer dat Niemann niet gespannen was en toch schaak van een ongekend hoog niveau speelde. Bovendien heeft Nieman toegegeven dat hij in zijn jonge jaren wel eens vals speelde. Genoeg om te twijfelen, vindt Carlsen. Ik weet niet of Niemann een bedrieger is, maar ik vind het verhaal van de wereldkampioen eerlijk gezegd nogal dun.

Als je iemand beschuldigt, dan moet je wel zorgen dat het verhaal stevig is. Dat geldt voor schakers, maar ook voor andere situaties. Wij woordvoerders doen vaak uitspraken over situaties, over mensen, over gebeurtenissen. Het is cruciaal dat datgene wat je zegt klopt. Zeker in een tijd waarin factchecken niet zo moeilijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *