31 aug 2018 – Vrijheid

Vrijheid van meningsuiting kent – net als elke andere vorm van vrijheid – natuurlijk wel degelijk beperkingen. Smaad, laster, belediging en bedreiging zijn een paar voorbeelden van meningsuitingen, die over de grens van de vrijheid heen gaan. Anders gezegd: elke vorm van vrijheid wordt beperkt tot aan het punt waar de rechten of vrijheden van anderen worden geschonden. En dat is een dunne lijn: wat ik gewoon een goede grap vind, kan bij een ander als een diepe belediging overkomen. Daar ergens tussen in houdt de vrijheid van meningsuiting op.

De vraag is dus of het nog wel onder de vrijheid van meningsuiting valt om een wedstrijd te organiseren, waarbij willens en wetens een groep gelovigen beledigd wordt. Dus dat het niets meer met humor of kunst te maken heeft, maar louter om de provocatie gaat. Ik was blij om donderdagavond te lezen dat Wilders zijn cartoonwedstrijd afblaast. Dat is een verstandig en volwassen besluit.

Wilders zegt dat hij ernstig bedreigd wordt en dat is verschrikkelijk. Hoe je ook over deze kwestie denkt, geweld lost in ieder geval niets op. Sterker nog, het zal alleen maar de standpunten aan weerszijden verder verharden en leiden tot nog meer ellende. Daarom: geweld, bedreigingen en andere uitwassen kunnen niet scherp genoeg veroordeeld worden.

Maar nu moord en brand schreeuwen omdat de vrijheid van meningsuiting in het geding is, vind ik dus ook onzin. Geef toch gewoon toe dat je alleen maar wilde pesten.

Reacties zijn gesloten.