31 jul 2015 – Overval

Wat te doen als er opeens een cameraploeg op de stoep staat die op brutale en agressieve manier begint te interviewen? PowNews en GeenStijl hebben niet alleen het medialandschap veranderd, maar ook de mediatrainingen. Overal waar je komt willen mensen oefenen in hoe om te gaan met dat soort journalisten.

In ieder geval heb ik hier een paar algemene regels. Ik zeg niet dat het makkelijk is (er is zelfs wel een minister op gesneuveld) maar probeer ten minste dit te doen:

  • Blijf rustig. Het heeft geen zin om boos te doen. Dat zenden ze uit, en je komt er niet voordelig op te staan.
  • Geef antwoord. Zwijgen of negeren werkt niet en ziet er vervelend uit.
  • Wees niet grappig. Uiteindelijk zijn ze zelf toch leuker, of monteren het zo dat zij zelf het laatste woord hebben. Het heeft geen zin, je komt er niet mee weg. Bovendien: zij hebben zelf alle grappen kunnen voorbereiden en jij moet improviseren. Je staat echt met 12-0 achter.
  • Vertel en herhaal kalm je verhaal. Als dat verhaal hen niet aanstaat, dan vertel je het nog een keer. Als je rustig blijft en gewoon zegt wat je wil zeggen, valt er voor hen weinig te beleven. Laat je niet uit de kast lokken om de tweede of de derde keer iets anders te zeggen.
  • Lieg niet. Ga geen dingen ontkennen die waar zijn. Ga geen dingen bevestigen die onwaar zijn. Je zal er op aangepakt worden – en terecht.
  • Rond het af. Als je een paar keer gezegd hebt wat je wil zeggen, geef dan aan dat je ‘nu weer aan het werk moet’ en ga lopen. Als ze meelopen, lach dan vriendelijk en zeg desnoods dat je verder niets te zeggen hebt. Wens hen een mooie dag of iets anders aardigs of geef als dat kan de interviewer een hand. De kijker zal dan ook ervaren dat het gesprek voorbij is.

Reacties zijn gesloten.