31 jul 2020 – Staartje

Wie denkt dat Trumps voorstel om de verkiezingen uit te stellen zomaar uit de lucht kwam vallen, heeft het mis. Het is een klassiekertje: het is een Wag the Dog. In die film begint de president een oorlog tegen een willekeurig land om de aandacht van zijn binnenlandse problemen af te leiden. In de film zit de sleutelzin: “Als de hond zijn staart niet kan kwispelen, dan moet de staart z’n hond maar kwispelen”.

Donderdagmiddag onze tijd kwam er een bericht over de dramatische staat van de Amerikaanse economie. Ongeveer een half uur later kwam Trumps tweet over de verkiezingen. Trump staat er niet goed voor in de peilingen en alle aandacht voor de inzakkende economie zou zijn campagne nog verder verzwakken. Dus moet er afgeleid worden. Trump suggereert dat de verkiezingen heel veel fraude gaan opleveren wanneer veel Amerikanen per post mogen stemmen – vanwege de corona. Waar gaat het vervolgens over in alle media? Precies, over de verkiezingen en minder over de economie. De staart kwispelt met zijn hond!

Trump slaat twee vliegen in één klap. Hij verlegt de aandacht van het slechte nieuws naar zichzelf en hij zaait twijfel over de verkiezingen. Hoe steviger de Democraten nu aandringen op doorzetten van de verkiezingen in november, hoe groter de kans dat de Republikeinen zullen instemmen met uitstel. Voor hen is de idee dat Biden gekozen wordt, en dan ook nog eens met verkiezingsfraude, immers een gruwel.

Dit krijgt vast nog wel een – al dan niet kwispelend – staartje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *