31 mei 2019 – Harbers

Deze week moest staatsecretaris Mark Harbers het veld ruimen. Maar waarom werd deze talentvolle politicus de zoveelste VVD’er die het niet redde op het ministerie van justitie? Dat is lastig te begrijpen. Ambtenaren van zijn departement rommelden met cijfers over misdaad door asielzoekers. In de Haagse politiek een doodzonde: onjuiste of onvolledige cijfers naar de Tweede Kamer sturen.

Aan de ene kant is het te begrijpen, een bewindspersoon is politiek verantwoordelijk voor het handelen van alle ambtenaren. En zelfs als die een fout maken waar de minister of staatssecretaris niets aan kan doen of niet eens van af weet, dan blijft die verantwoordelijkheid gelden. Daardoor ontstaat er een grote macht bij het ambtenarenkorps: je blijft zelf altijd buiten schot en je kan makkelijk je baas pootje lichten. Dat maakt de verhoudingen ingewikkeld, een bewindspersoon moet immers alles vier keer zelf goed checken en van nature bedacht zijn op sabotage van binnenuit.

Ik weet niet precies wat er gebeurd is met die misdaadcijfers, kwade opzet, een stomme fout, een politieke keuze door de ambtenaar of een samenloop van al die dingen. Ik ken ook de Haagsche Mores en de spelregels van onze politiek. Maar toch blijft het ongemakkelijke gevoel: moet je hierom een staatssecretaris wegsturen? Niemand nam het voor Harbers op, zelfs de eigen VVD vond het wel best dat hij vertrok. Maar wat heeft Harbers nu helemaal verkeerd gedaan? Hij heeft zijn eigen medewerkers vertrouwd toen die een brief naar de Kamer opstelden. Nou nou. Als dat je grootste fout is…

Reacties zijn gesloten.