31 mrt 2017 – Irritatie

Clichés kunnen soms goed werken, dat heb ik al eens eerder geschreven. Maar een cliché is echt iets anders dan een dooddoener. Er is een aantal zinnen, die door geïnterviewden vaak worden gebruikt, waar je als luisteraar of kijker helemaal niets aan hebt. Sterker nog, het zijn tussenzinnetjes die irritatie kunnen opwekken. De kunst is, om die te vermijden als je wordt geïnterviewd. Ik geef vandaag mijn persoonlijke top 7, er zijn er vast nog meer.

1. Als ik heel eerlijk ben…
O, ben je dan de rest van de tijd aan het liegen?

2. Ik voeg daar nog iets aan toe. / Mag ik daar nog iets bij zeggen?
Dat horen we wel. Kom tot je punt. En waarom ben je niet met het belangrijkste begonnen?

3. Neemt u van mij aan…
Als je een goed verhaal hebt, neem ik het heus wel van je aan.

4. Laat mij nou eens uitpraten.
Als je iets interessants te vertellen hebt wel, ja, anders niet. Het feit dat je wordt onderbroken is een stevige aanwijzing dat je niet interessant bent.

5. Dank voor die vraag.
Het is toch een interview? Dan komen er vragen…

6. Die vraag doet er niet toe. / U stelt de verkeerde vraag.
De vraag is gesteld, en dus doet hij er toe. En dus verwacht ik een fatsoenlijk antwoord.

Reacties zijn gesloten.