31 mrt 2023 – Nietszeggend

In het late NOS-Journaal van afgelopen donderdag was een moment te zien, dat veel zegt over de stand van zaken in politiek Den Haag. Verslaggeefster Marleen de Rooy stond voor een deur, waarachter het kabinet crisisberaad houdt. Tijdens haar verhaal kwam minister Schouten naar buiten en de Rooy koos ervoor daarop af te gaan. Schouten liep gewoon door naar haar auto en gaf nietszeggende, onbenullige antwoorden. “We zijn live,” riep De Rooy nog, maar de minister was niet onder de indruk en stapte in de auto. De NOS liet toen maar opgenomen quotes van Kaag en Hoekstra zien, die met veel woorden lieten weten dat ze niets te melden hadden.

Politieke communicatie is een aparte tak van ons vak. Soms wil je met zoveel mogelijk woorden zo min mogelijk zeggen terwijl op een ander moment weinig woorden nodig zijn om maximale politieke impact te hebben.

Zonder dat er in de Tweede Kamer één zetel van kleur is verschoten is de coalitie in een crisis beland. De grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, Caroline van der Plas, dringt aan op het einde van het kabinet. Zij staat er immers electoraal goed voor. Vrijwel alle andere partijen hebben weinig belang bij verkiezingen en proberen dus een manier te vinden om de status quo te bewaren.

Van der Plas zei: “Als een huwelijk niet meer werkt is het soms beter om te scheiden.” Rutte en zijn drie coalitiegenoten kiezen voorlopig voor relatietherapie achter gesloten deuren.

Dat gaat vast nog een heleboel nietszeggende politieke communicatie opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *