28 aug 2020 – Voorbeeldfunctie
Door: lukas | 2020
Ik werkte ooit op een grote productielocatie. Medewerkers reden met hun eigen auto over het terrein en om veiligheidsredenen was de maximumsnelheid beperkt tot 30 km/u. Het communicatieteam had een mooie veiligheidscampagne bedacht. Een van de directieleden kwam in een fabriek voor de bemanning daarover een praatje houden en na afloop reed hij met piepende banden van het parkeerterrein af. “Als de baas het niet hoeft, waarom wij dan wel?” was de vraag van veel collega’s. Wij konden die – terechte – vraag niet beantwoorden en dat deed veel afbreuk aan onze campagne.
Natuurlijk wens ik minister Grapperhaus alle geluk in zijn deze week afgesloten huwelijk. Maar de beelden die uitlekten, laten duidelijk zien dat de gasten geen 1,5 meter afstand hielden. Dat is nogal dom, vind ik. Want het kabinet moet, zo stelde ik ook vorige week al, alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat wij allemaal ons aan de coronaregels blijven houden. Dan is het geen goede beeldvorming als ministers zelf lak lijken te hebben aan die regels. Mijn oud-collega’s zouden zeggen: “Als de minister het niet hoeft, waarom wij dan wel?”
Communicatie bestaat niet alleen uit het formuleren van boodschappen en het bedenken van middelen. Communicatie bestaat ook uit het voorleven van je boodschap: zelf doen en uitdragen wat je zegt. Politici en leidinggevenden zijn altijd extra kwetsbaar wanneer ze zich niet aan de regels houden, vooral omdat hun gedrag een voorbeeld is voor diegenen, voor wie de boodschap bedoeld is.
Dat had minister Grapperhaus moeten weten.
Helemaal mee eens Lukas! Ik erger me kapot aan gebrek eenduidige boodschappen en -inderdaad- het laks omgaan met de voorbeeldfunctie die publieke personen en zéker bewindslieden hebben. Het is toch geen nieuw inzicht…
Hoekstra doet het vanmiddag dus wél goed! Verkouden=thuiswerken + testen.