06 nov 2020 – Aanpak

Er was een groot verschil in de communicatieaanpak van de twee presidentskandidaten in de eerste dagen na de verkiezingen.

Eerst was daar – onze tijd woensdagochtend – de speech van Trump. Tikkeltje lomp, zelfverzekerd. Kernboodschap: Ik sta vóór dus laten we stoppen met tellen, het is een schande als iemand de verkiezingen van mij probeert te stelen. En toen, onze woensdagavond, Biden. Tikkeltje nerveus, maar beheerst. Kernboodschap: Ik denk wel dat we gewonnen hebben. Maar na de definitieve overwinning zijn er geen blauwe en rode staten meer, alleen nog Verenigde Staten.

De een als een verwend kind dat zijn zin niet krijgt, de ander als een staatsman.

De een polariserend, de ander verbindend.

De een als een bad loser, de ander als een verzoenende winnaar.

De een opgefokt en boos, de ander rustig en beheerst.

Donderdagavond zagen we Biden opnieuw. Hij gaf een korte verklaring waarin hij alle Amerikanen opriep kalm te blijven terwijl de laatste stemmen geteld worden. Trump was vooral actief op Twitter met het bericht: Stop met tellen.

Hoe kun je president zijn van de grootste democratie ter wereld en eisen dat stemmen niet geteld worden? Het is onbegrijpelijk. Heeft die man nog wel adviseurs en zo ja, luistert hij nog wel naar ze? Wat wil Trump met deze communicatie bereiken? Het land nog verder verdelen? Zijn aanhangers ophitsen?  Geweld en rellen uitlokken?

Als Biden wint ligt er voor hem een pittige klus, waar mooie woorden en verbindende communicatie waarschijnlijk niet genoeg zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *