26 feb 2016 – Drietrapsraket

Wat hij letterlijk zei is: “Chi vuol costruire i muri, non è cristiano”. Wie muren wil bouwen, is geen Christen. Paus Franciscus, op bezoek in Mexico werd gevraagd wat hij vindt van de muur die presidentskandidaat Donald Trump wil bouwen om de illegale immigratie van Mexicanen naar de VS tegen te houden.

De Stampa, een belangrijke Italiaanse krant kopte de volgende ochtend: “De Paus excommuniceert Trump”, een van de zwaarste maatregelen die de kerkvorst kan nemen tegen een individu. Donald Trump reageerde woedend, en daagde in de pers Franciscus uit om hardop te twijfelen aan Trumps’ geloof. De woordvoerder van de Paus, Lombardi, haastte zich om uit te leggen dat de opmerking van zijn baas niet bedoeld was als een politiek commentaar of een persoonlijke aanval op Trump.

Typisch geval van de drietrapsraket van mediacommunicatie. Trap 1 is wat zei hij, trap 2 is wat bedoelde hij en trap 3 is hoe wordt het geïntepreteerd. Franciscus is niet dom, dus hij zal heel goed begrepen hebben wat zijn woorden teweeg konden brengen. Wat hij echter mogelijk niet voorzien heeft, is dat de media daar direct excommunicatie van maken.

Wie spreekt in het openbaar moet altijd beducht zijn op deze drieptrapsraket. Wat zeg ik, wat bedoel ik en wat zouden ze er van kunnen maken. De oplossing? Zeg nadrukkelijk wat je bedoelt, en geef desnoods ook duidelijk aan wat je niet bedoelt. “Ik vind het bouwen van een muur een onchristelijk idee, en zonder dat ik verder iets over het geloof van mijnheer Trump – of dat van enige andere kandidaat – zeg, hoop ik dat dit specifieke plan nooit werkelijkheid wordt.” Maar ja, “Chi vuol costruire i muri, non è cristiano” klinkt nu eenmaal beter.

Reacties zijn gesloten.