26 dec 2014 – Franciscus

De nieuwe Paus, Franciscus, hield voor de belangrijkste bureaucraten van het Vaticaan een Kerstrede. Hij deelde links en rechts uit en beschuldigde de verzamelde kardinalen van maar liefst 15 verschillende “ziekten”. Zo verweet hij de heren dat ze leiden aan “Spirituele Alzheimer”, hebzucht en de “terreur van roddel”. Uniek is, dat daar gewoon TV-camera’s bijstaan. Welke CEO zou het in zijn hoofd halen om zijn Raad van Bestuur uit te kafferen in het bijzijn van de gehele wereldpers?

En juist dat maakt deze Paus bijzonder. Hij heeft maling aan de macht van de Curie, hij doet het júist omdat er TV-camera’s bij staan. Hij is nu bijna 2 jaar Paus (op 13 maart) en hij vindt het overduidelijk tijd worden om met de bezem door het Vaticaan te gaan. Zij voornaamste wapen: communicatie. Hij communiceert met de gelovigen via TV en hij doet dat op een ontwapenende maar daarom uiterst effectieve manier. Want de dingen die hij zegt zijn voor iedereen zeer herkenbaar. En dus des te pijnlijker om ze ten overstaan van diegenen die hij bedoelt, uit te spreken.

Daar kunnen veel CEO’s wat van leren. Ik zou zeggen: houd de camera weg van de Boardroom, maar spreek je af en toe wel eens uit over dingen die niet goed gaan. Benoem de gedragingen en praktijken die je in je bedrijf ziet en die niet goed zijn. Spaar daarbij jezelf en de hoogste managementlagen niet. Dat maakt je sympathiek en ‘t brengt je draagvlak en geloofwaardigheid. En ja, het komt je op kritiek te staan. Maar wie daar tegen kan, zal mogelijk werkelijk iets veranderen.

Reacties zijn gesloten.