04 nov 2016 – Cumhuriyet

Het is maar goed dat ik niet de woordvoerder van de Turkse regering ben, en heus niet alleen omdat ik geen Turks spreek. Ik zou het gewoon allemaal niet meer kunnen en willen uitleggen.

Deze week werd de krant Cumhuriyet gesloten en werden de hoofdredacteur, columnisten, verslaggevers en cartoonisten gearresteerd. In de Nederlandse media wordt Cumhuriyet een oppositiekrant genoemd, maar zelfs dat is niet zo, het is een kritische en seculiere krant, met meestal linkse commentaren. Maar goed, in het Turkije van Erdoğan is kritiek hetzelfde als oppositie.

Pikant is dat de opgepakte journalisten beschuldigd worden van misdaden namens Koerdische militanten en de organisatie van de islamitische prediker Fethullah Gulen, terwijl zij over diezelfde Gulen nu juist een aantal uiterst kritische artikelen hadden geschreven. Maar, zo oordeelde Erdoğan kennelijk, toch nét niet kritisch genoeg.

Ik heb al eens eerder geschreven dat het democratisch gehalte van een land staat of valt met de mate van persvrijheid. Voor het systematisch wegorganiseren van iedere vorm van kritiek bestaat maar één woord: dictatuur.

Vorige week schreef ik over de woordvoerder Al Sahaf, die sprak namens de dictator Saddam Hussein. De woordvoerders van de regering van Erdoğan, die deze nieuwe treurige stap komen uitleggen zijn geen haar beter. Echte woordvoerders erkennen namelijk altijd het belang van goede, eerlijke en kritische journalistiek. Journalisten zijn in zo’n systeem heus wel eens lastig, maar dat is wat mij betreft toch nog steeds een heel stuk prettiger dan de hele dag te moeten liegen voor mijn brood.

Reacties zijn gesloten.