20 nov 2015 – Staat

President Hollande verklaarde deze week, na de bizarre aanslagen in Parijs, de oorlog aan Daesh. Of IS, zoals we het hier in Nederland vooral noemen. Een lastige benaming. Want IS betekent Islamitische Staat, en het laatste wat we op dit moment zouden willen is die groepering als een staat erkennen. Maar hoe kun je er dan mee in oorlog zijn, vragen sommigen zich af. Kun je in oorlog zijn met een gedachtengoed, of met een organisatie die geen nationaliteit of grondgebied representeert?

In Amerika gebruiken ze ook wel ISIS of ISIL, Islamic Statie of Iraq and the Levant of Iraq and Syria. Daesh verwijst naar ad-Dawlah al-Islāmiyah fī ‘l-ʿIrāq wa-sh-Shām en dat betekent ook zoiets als de Islamitische Staat van Iraq en de Levant.

Het is een ingewikkelde vijand om oorlog tegen te voeren, we weten hun naam niet eens. En hoewel ze zich concentreren in bepaalde gebieden, weten we sinds de afgelopen dagen dat ze evengoed in Molenbeek bij Brussel als in Iraq zitten. En zo weten we dus én niet hoe die vijand heet én niet waar hij zich bevindt.

Hoe dan ook, de Nederlandse term IS lijkt niet te voldoen. Het is geen staat, ze willen er wel een, maar het is geen staat in de juridische of volkenkundige zin van het woord. Bovendien klinkt het alsof die staat ergens ver weg ligt en dus niet gevaarlijk is voor ons hier, in het veilige Nederland. Niets is minder waar. ISIS bevindt zich ongetwijfeld ook hier. Er is dus een betere naam gewenst.

Reacties zijn gesloten.