11 dec 2015 – Trump

Louis van Gaal zei ooit in een vermakelijke persconferentie: “Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij zo dom?” Dat gevoel bekruipt me ook een beetje bij de discussie over Donald Trump en zijn uitspraken over moslimimmigranten. Hij beweert dat er maar een manier is om van het terrorisme af te komen: de grenzen dicht. Geen moslims meer toelaten in de USA. Dat wil hij combineren met zware bombardementen op Syrië en andere gebieden, waarvan je je moet afvragen of hij wel weet waar ze liggen.

Alles wat Trump doet, is communicatie. Hij communiceert met zijn gehoopte electoraat, hij communiceert met zijn tegenstanders. Daarbij is choqueren en schofferen het beste middel, vindt hij. Hoe meer aandacht, hoe meer kiezers. Maar wat hij kennelijk niet ziet, is dat hij ook – en misschien wel vooral – communiceert met jonge moslims, die op het punt staan te radicaliseren., die zich afvragen of de Verenigde Staten voor hen wel het land van de onbegrensde mogelijkheden is. En die dus van Trump een duidelijk nee te horen krijgen.

Donald Trump drijft in feite de spanning verder op, en organiseert daarmee als het ware zelf precies datgene wat we vrezen: nog meer aanslagen, nog meer geweld. Hillary Clinton begon direct een actie: Love Trumps Hate (liefde overtroeft haat). Zij pleit voor de dialoog, voor het niet uitsluiten van groepen in de samenleving.

En dan vraag ik me af: Is Hillary nou degene die zo slim is, of is Donald zo dom?

Reacties zijn gesloten.