17 dec 2021 – Feestje

Er zijn wel vaker parallellen te trekken tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk en deze week was het weer zo ver. Feestjes geven waarbij je je niet aan de coronaregels houdt. En niet zomaar feestjes, nee een kerstfeest op Downingstreet 10 en een verjaardagsfeest op Paleis Huis ten Bosch.

De parallel is duidelijk: degene met een voorbeeldfunctie lapt de regels aan de laars. Dan kan je communicatie plegen wat je wil, campagnes voeren tot je een ons weegt, maar (ik heb dat al vaker geschreven in deze blog) het voorbeeldgedrag aan de top is uiteindelijk het krachtigste communicatiemiddel.

Nu wordt ook de kortstondige Griekse vakantie van de Oranjes er weer bijgehaald en zo blijft er een beeld hangen van een familie die het gevoel heeft boven de wet te staan. Tegen dat beeld vechten kan maar op één manier: voorbeeldgedrag… en dat is met voorbeeldig gedrag!

Boris Johnson bedacht een ander plannetje en kondigde een zeer ambitieus booster-plan aan: we gaan één miljoen boosterprikken per dag zetten en zo het VK beschermen tegen de Omikron-variant. Een typisch geval van “wag the dog”-politiek. Met een ingrijpende communicatie over iets anders leid je de aandacht af van een schandaal. Het was treurig om te zien dat nota bene Johnsons eigen Conservatieve partij hem niet eens voldoende steunde in het Lagerhuis. Dat de plannen het haalden was te danken aan Labour.

Ik hoop voor Johnson dat het een heel leuk kerstfeestje was. Want misschien was het wel zijn laatste in functie. Daar hebben de Oranjes dan weer geen  last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *