04 jun 2021 – Tennis

Naomi Osaka kan heel goed tennissen: ze is de nummer één van de wereld. Maar zij heeft moeite met spreken met de pers. De organisatie van Roland Garros, het graveltoernooi in Parijs, vindt dat onaanvaardbaar. In  de regels staat dat elke speler of speelster na elke wedstrijd verplicht een persconferentie moet houden. Op straffe van een boete van €15.000.

Nu heb ik in dit blog al eens eerder betoogd, dat mediacommunicatie een vak apart is. Je moet iets begrijpen van hoe de pers werkt, je moet iets weten over het spel van vraag en antwoord en je moet begrijpen hoe de dingen die jij zegt overkomen in de media. Daar kun je veel over leren in een mediatraining. Desondanks is praten met de pers gewoon niet voor iedereen weggelegd.

Osaka liet weten dat zij kampt met depressies en door persvragen vaak dieper in de put komt. In  diverse sportkaternen verschenen verhalen die er schande van spreken. Osaka hoort de media op hun wenken te bedienen, wie denkt ze wel dat ze is? Osaka trok zich terug van het toernooi om verdere ophef te voorkomen.

Ik vind het juist van grote moed en zelfkennis getuigen dat Osaka aangeeft het niet meer te kunnen en te willen. Ik vind de regel van het tennistoernooi bizar. Natuurlijk, journalisten moeten onder alle omstandigheden hun werk kunnen doen, maar als iemand niet wil praten, dan houdt het op.

Osaka kan heel goed tennissen. Dáárvoor kwam ze naar Parijs: alleen maar om te tennissen.

Eén reactie op “04 jun 2021 – Tennis”

  1. lukas schreef:

    Pikant bericht van donderdag: Nog een slachtoffer van de persconferenties! bericht op Telegraaf.nl:

    Tennisster Petra Kvitova heeft zich teruggetrokken op Roland Garros. De 31-jarige Tsjechische kan door een enkelblessure niet meer in actie komen. De nummer 12 van de wereld raakte zondag na haar winstpartij tegen de Belgische kwalificatiespeelster Greet Minnen geblesseerd. Ze kwam tijdens haar mediaverplichtingen onfortuinlijk ten val.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *