05 juni 2020 – Vaccin

In Amerika wordt na de dood van George Floyd volop gedemonstreerd tegen het gewelddadig en racistisch optreden van de politie. President Trump ziet er een buitenkansje in: Ik ben de president van law en order. Alle (lees Democratische) gouverneurs en burgemeesters die niet keihard optreden tegen de demonstranten zal ik een lesje leren: ik stuur het leger op je af. Een paar maanden voor de verkiezingen is dat voor Trump kennelijk een prettiger thema dan corona. Want daarover wil hij liever niet meer spreken. De verkiezingen komen er immers aan!

Trump liet zelfs een plein ‘schoonvegen’ door de politie omdat hij met een Bijbel wilde poseren. De opgetrommelde pers moest plaatjes maken van de man die protesterend Amerika wel even een lesje gaat leren. En met de Bijbel in je hand heb je kennelijk gelijk.

Heel anders verliep het in Nederland. Daar werd niet ingrijpen juist het thema in de politiek. Had de demonstratie tegen racisme in Amsterdam verboden moeten worden omdat er te veel mensen waren? Dat was al snel niet meer de vraag, het ging over wie er de schuld gaat krijgen dat ’t doorging. Op donderdag kwamen de appjes tussen Halsema en Grapperhaus naar buiten. Voor liefhebbers van politieke communicatie een buitenkansje: zoiets zie je namelijk zelden.

En zo waren deze week corona en racisme op een gekke manier de hele week met elkaar verbonden. Het is te hopen dat we voor allebei snel een vaccin vinden en dat we er dan eindelijk definitief van af zijn.

Eén reactie op “05 juni 2020 – Vaccin”

  1. Frank Osinga schreef:

    Mooi verwoord, Lukas! En met jou hoop ik op dat vaccin, voor allebei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *