07 mei 2021 – Volt

De Amerikaans financieel toezichthouder SEC gaat onderzoeken of Volkswagen zich schuldig heeft gemaakt aan koersmanipulatie. Dit keer niet met sjoemelsoftware, maar met een niet helemaal geslaagde 1 april grap.

Volkswagen deed een persbericht uit dat het bedrijf de naam ging veranderen naar Voltswagen als onderdeel van hun strategie om de markt voor elektrische auto’s te veroveren. Goeie 1 april grap, dacht iemand op het hoofdkantoor in Wolfsburg. Veel Twitter-volgers geloofden er niets van en journalisten stelden kritische vragen. Maar de woordvoerders werden geïnstrueerd om de grap tot 1 april vol te houden en hielden vol.

Maar lang hielden ze niet vol. Al een paar dagen voor 1 april moest Volkswagen toch toegeven dat het een grap was. Dat was pijnlijk, want na de sjoemelsoftware-affaire moest het bedrijf nu opnieuw zeggen dat er gelogen was. Volkswagen zei sorry en ging diep door het stof.

Woordvoerders opdracht geven te liegen, dat mag niet en is mogelijke koersmanipulatie. En daarom komt er nu een onderzoek. Volkswagen zegt mee te werken aan het onderzoek en verklaarde niet uit te zijn op sjoemelen met de koers: “Het was maar een grapje.”

Ik ben vóór een goeie grap. Die moet echter wel aan twee voorwaarden voldoen. Het moet ook echt leuk zijn en je mag er niemand schade mee berokkenen. En dan mag je best een beetje lol trappen en anderen voor de gek houden.

Maar ja. Volkswagen had toch echt beter moeten weten. Concurrent Opel wist het namelijk ook al een poosje. In een commercial zeiden ze immers: “Duitsers maken geen grappen.”

2 reacties op “07 mei 2021 – Volt”

  1. Otto schreef:

    Dag Lukas, je weet dat ik Duitser ben. Duitsers maken wel grappen. Ons probleem is echter dat ze vaak niet erg grappig zijn. En als ze dat wél zijn, dan hebben we te maken met het vooroordeel dat Duitse grappen niet goed zijn. Ook als ze dat wél zijn. Het resultaat is hetzelfde: niemand lacht. Zielig voor ons. Vind je niet?

  2. lukas schreef:

    Dag Otto, Of dat zielig is weet ik niet. Dat hangt af van ieders gevoel voor humor, denk ik. Want het is ook op een grappige manier tragisch.
    Ik vond destijds de grap van Opel (“Duitsers maken geen grappen”) trouwens wel goed en ik heb er ook om gelachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *