08 okt 2021 – Moreel kompas

Nadat eerder de bedenkelijke rol van Wopke Hoekstra in de ‘functie-elders-affaire’ aan het licht kwam, werd de afgelopen dagen duidelijk dat het overheidsbeleid dat gericht is op het aanpakken van belastingontwijking niet gericht was aan de minister van financiën zelf.

Hoewel er niets illegaals gebeurd is, liepen de beleggingen van mijnheer Hoekstra via belastingparadijzen. En dat noemen we belastingontwijking, niet te verwarren met het strafbare belastingontduiking. In gewone taal: het mag wel maar het deugt niet.

Mij werd deze week gevraagd hoe ik – naar aanleiding van mijn recente boek – als crisisexpert naar de communicatie van Hoekstra kijk, en hoe ik hem anders zou hebben geadviseerd.

Wat niet goed ging, is dat Hoekstra in eerste instantie probeerde het klein te houden. “Het was maar een klein bedragje, ik wist niet precies via welke landen dat geld liep.” Totaal ongeloofwaardig! Hij is minister van financiën, we moeten er van uit kunnen gaan dat die weet hoe zoiets werkt?

Wat dan?  “Wat stom van me. Ik heb me onvoldoende gerealiseerd dat zoiets echt niet kan. Ik weet dat het niet illegaal was, maar wel moreel verwerpelijk. Ik had het ook meteen moeten melden. Ik heb de premier gebeld om mijn excuses aan te bieden.” Zou de Tweede Kamer dan ook zo fel zijn geweest?

In kwesties waarin je morele kompas ter discussie staat, moet je nooit proberen de zaak af te zwakken, maar het probleem direct naar je toe halen. Snel door de zure appel heen, dat neemt ook ruimte weg bij criticasters.

Eén reactie op “08 okt 2021 – Moreel kompas”

  1. Riėtte schreef:

    Ik ben het met je eens. Maar de toeslagenaffaire heeft geleerd dat voor de gewone man, ik was me niet bewust van mijn nalatigheid, dergelijke burgers, die ook niets illegaal, zelfs niet iets verwerpelijke hebben gedaan, direct afgestraft worden. En zoals we nu weten zwaar ook.
    Eerlijk is eerlijk ik vertrouw niet zozeer op dergelijk morele kompassen als die van de heer Hoekstra. Hij is destijds gewoon geadviseerd of was zelf zo slim. Hoe dan ook, hij was dus niet onbewust bekwaam of onbewust onbekwaam. Hij houdt zich bewust onbekwaam en dat is zeer verwerpelijk. Om dan nog een nationaal boegbeeld voor het CDA te zijn en minister van financiën is veel zeggend over ons beleid voor het bevorderen van belastingparadijzen en er zelf koploper in zijn.
    Dan je te realiseren dat in dat doorsluiscicuit heel wat crimineel geld in omgaat en zo de kans krijgt zich wit te wassen, maakt het nog verwerpelijker. Integriteit maakt dan geen onderdeel uit van het morele kompas is mijn overtuiging en dat is denk ik de oorzaak van het feit dat Hoekstra het advies heeft gekregen het te bagatelliseren of zoals jij het hebt benoemd: klein houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *