10 jun 2022 – Nuancering

Natuurlijk heb ik regelmatig ongelijk. Wie heeft er nou altijd gelijk? Maar dat ik binnen een week al weer mijn vorige blog moet nuanceren, dat zag ik natuurlijk ook niet aankomen.

Ik schreef dat politici een grote vrijheid genieten om zich te uiten, ook als hetgeen ze zeggen in strijd is met de wetenschap, de feiten of gewoon fatsoen. Dat is nu eenmaal het voorrecht van volksvertegenwoordigers en geen rechter zal hen daar een strobreed in de weg leggen.

Deze week kroop er toch een addertje onder het gras van deze redenering, al ligt het wel iets ingewikkelder.

Omroep Brabant onderzocht een Twitteraccount waar ministers Rutte en De Jonge werden vergeleken met nazi-kopstukken. De journalisten concludeerden dat een Helmonds raadslid van Forum voor democratie (FvD) er achter zat. Die ontkende dat, maar na een gesprek met zijn fractievoorzitter bleek toch dat FvD het beter vond als hij opstapte.

Kortom, er zijn dus wel degelijk omstandigheden waaronder je als volksvertegenwoordiger consequenties ondervindt van uitspraken, in dit geval van anonieme tweets. Overigens, pas nadat Omroep Brabant er werk van had gemaakt. FvD in Helmond had namelijk al wel eerder afstand genomen van het Twitteraccount, maar het bewuste raadslid er nog niet uitgekieperd. Dat gebeurde pas nadat journalisten aantoonden hoe het zat. Goed werk overigens, van Omroep Brabant!

Ik ben ook raadslid, dus nu moet ik maar hopen dat mijn fractie met dit blog kan leven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *