12 nov 2021 – Lobbyist

Leden van een Gemeenteraad hebben vaak een baan, het politieke werk vindt doorgaans in de avond plaats. Op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken valt te lezen dat raadswerk gemiddeld 15 uur per week kost, en dat het hebben van een (volledige) baan er naast geen enkel bezwaar is. Veel volgers van dit blog weten dat ik ook zelf lijsttrekker ben in de komende Raadsverkiezingen in mijn gemeente én dat ik een full time baan heb.

Natuurlijk heb ik daar met mijn werkgever over gesproken. Er is geen enkele overlap tussen mijn werk en de politieke thema’s in mijn gemeente. Ook met mijn partij heb ik dat gesprek gevoerd, en zelfs in mijn kennismaking met de burgemeester kwam het risico van belangenverstrengeling ter sprake. Zo hoort dat ook: heldere communicatie voorkomt misverstanden.

Met gefronste wenkbrauwen las ik donderdag het artikel op de site van de Volkskrant waarin wordt gemeld dat de manager regional affairs van Tata Steel lijsttrekker wordt van de VVD in Heemstede. Manager regional affairs, dat is degene die bij de gemeenten in de omgeving de lobby verzorgt. Bij een zo groot bedrijf dat zo’n nadrukkelijke stempel op de regio drukt, zal het onderwerp Tata Steel regelmatig op de politieke agenda staan. Het is wel gek dat dan de lobbyist mee beslist in de Raad.

Misschien lukt het deze man om overdag onafhankelijk bij zichzelf te lobbyen en ’s avonds onafhankelijk over zichzelf te beslissen? Dat valt, zelfs áls je het zou kunnen, volgens mij op geen enkele manier uit te leggen.

Ik zou zeggen: niet doen.

4 reacties op “12 nov 2021 – Lobbyist”

 1. dik van 't Hof schreef:

  DE zelfregulering … is bij sommige partijen blijft dit een zwakte en nog steeds niet op orde. Misschien moet de kiesraad dit maar gaan wegen en ” eigen VLEES keuren ” is niet integer, dus vooraf een publicatie van de kandidaten met hun baan , per 1 december?

 2. lukas schreef:

  Met dien verstande Dik, dat het hebben van een baan in principe nooit een belemmering mag zijn voor Raadslidmaatschap. Dat zou ook in strijd zijn met de Grondwet en of de Kieswet.
  Het is meer het zelfreinigend vermogen van partijen en kandidaten waar we het over moeten hebben. Sommige dingen hoor je niet te doen, en juist als (aspirant-)politicus hoor je dát onderscheidend vermogen te hebben!

 3. Leo schreef:

  Deze VVD’er/Tata-man overschrijdt alle normen en waarden. Met waarschijnlijk schade voor hem, zijn partij en werkgever.

 4. lukas schreef:

  Leo, hij heeft zich op 16 november teruggetrokken als kandidaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *