14 apr 2023 – Kameraden?

De competitiewedstrijd Charleroi – KV Mechelen werd afgelopen november bij een 1 – 0 tussenstand gestaakt na acties van supporters. Het Belgische arbitragehof heeft deze week besloten dat de wedstrijd niet over- of uitgespeeld hoeft te worden en bepaalt de eindstand op 0 – 5.

Ik heb al eens vaker geschreven dat ik hartstochtelijk Feyenoord fan ben. Het naderende kampioenschap, de fraaie overwinning op Roma gisteren, ik kan er geen genoeg van krijgen.

Maar de idioot, die tijdens een bekerwedstrijd tegen de aartsrivaal een speler van de tegenstander verwondde met een aansteker, dat maakt me woedend. Net als 99,99% van alle andere supporters zit ik niet te wachten op de mafkezen die denken dat ze daar hun club mee helpen.

Van mij had de KNVB direct mogen besluiten dat het 0 – 5 was. Dat is de enige manier om een einde te maken aan deze onzin. Zelfs de domste supporters zullen dan inzien dat het niet echt helpt. Nu wordt clubicoon John de Wolf met een microfoon en wat stevige taal het veld op gestuurd, en dat is mooi, maar 0 – 5 om je oren door toedoen van supporters, dat zal er nog meer inhakken.

Een krachtig signaal van de KNVB is vereist. Niet kiezen voor de commerciële belangen – doorspelen vanwege de TV-rechten – maar duidelijk maken dat supportersgeweld altijd tégen je club is. Voortaan dus: als de wedstrijd gestaakt wordt na supportersgeweld krijgen die supporters 0 en de tegenstanders 5. Geen woorden, maar daden!

En nu op naar Rome. Hand in hand, kameraden.

3 reacties op “14 apr 2023 – Kameraden?”

  1. Sjoerd van Driel schreef:

    Niet met je eens. De club en de 99,99% worden te hard geraakt. Het zelfreinigend vermogen op de tribunes gaat er niet op vooruit. Dat die je door na een incident, het vak een tijd leeg te laten. Dan corrigeert dat vak dat gedrag volgende keer zelf en dat gaat dan veel sneller en effectiever. En ook geen kaarten meer op parterre zonder vaste stoel. Als je daar een kaart wil, wellicht prijzen wat omlaag doen, maar wel ID registreren. En voorkeur voor groepen met kinderen.

  2. Tineke schreef:

    Helemaal eens! De sociale controle vanuit de eigen gelederen zal hiermee ook toenemen. Maar hiermee ontstaat natuurlijk ook de mogelijkheid om met een slinkse truc de tegenstander een nederlaag aan te smeren. Deze oplossing werkt daarom alleen wanneer duidelijk is bij welke club de zich misdragende supporters horen.

  3. lukas schreef:

    @sjoerd: Sociale controle zal de rotte appel vlot uit de mand duwen, toch? En nóg duurdere tickets lijkt mij niet de oplosding, dat zal voetbal alleen maar verder vervreemden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *