15 jan 2021 – Aftreden

Lodewijk Asscher gebruikte FaceBook om aan te kondigen dat hij zijn lijsttrekkerschap neerlegt. Vermoedelijk was dat de snelste manier om zoveel mogelijk PvdA-leden te bereiken. Het is de start geweest van een heftige implosie aan het Binnenhof, want vrijdag zal (ik schrijf dit donderdagavond laat) het kabinet ook vallen. Dat hadden we sinds 2013 al niet meer gezin, een kabinet dat valt. Dat was Rutte I en nu valt dus ruim zeven jaar later Rutte III, een paar weken voor de eindstreep.

In Den Haag wordt een aftredende minister of een compleet kabinet dat onderuit gaat, gezien als een smet op een politieke carrière. Het is een zwaar middel, dat niet vaak wordt ingezet.

Wat te hopen valt, is dat het niet bij aftreden blijft want de slachtoffers van de Toeslagenaffaire hebben daar helemaal niks aan. Hen moet recht worden gedaan door een falende overheid, en van excuses en aftredende politici kan je de huur niet betalen. Ik ben bang dat veel politici echter zullen redeneren: met het aftreden hebben we onze boete gedaan, we beloven dat het nooit meer gebeurt en over naar de orde van de dag. Een Haags ritueel dansje, dat de betreffende politici allemaal heel erg vervelend vinden, maar wat maatschappelijk natuurlijk niets uitmaakt.

In andere woorden: ik hoop dat het communicatiemiddel aftreden niet als vervanging van de oplossing optreden wordt gezien.

Eén reactie op “15 jan 2021 – Aftreden”

  1. Albrecht schreef:

    Hear, hear! Je hebt zo gelijk!
    Ik heb wel respect voor Lodewijk. Maandag werd ik gebeld door de call center van de PvdA en ze vroegen mij om een extra gift van 25 euro voor de PvdA om de verkiezingscampagne te helpen financieren onder aanvoering van Lodewijk. Ik heb geweigerd. Lodewijk had zijn excuses aangeboden maar geen conclusies voor hemzelf aan verbonden. Nu heeft hij dat wel gedaan. Was ik vanavond gebeld had ik niet geweigerd.
    Groet
    Otto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *