15 nov 2019 – Ongeloofwaardig

Of het is tegen je gezegd, of het is niet tegen je gezegd. Maar de woordvoeringslijn: “Ik kan het me niet herinneren” is nogal ongeloofwaardig als het om een bombardement gaat waar ruim 70 burgerslachtoffers bij vielen. Onze premier koos echter deze week toch voor die lijn.

Over het algemeen kan je natuurlijk af en toe best eens wegkomen met zo’n zinnetje: “Ik heb daar geen herinnering aan.” Als je mij vraagt wat ik op pakweg 25 maart 1997 heb gegeten als ontbijt, vrees ik dat ik dat echt niet meer weet. Dus dan is dat antwoord niet alleen acceptabel, het is ook nog eens 100% waar.

Maar als het gaat om iets enorm ingrijpends, dan weet je doorgaans wel hoe het zit. Dus er zijn twee mogelijkheden. Ofwel premier Rutte vond het niets bijzonders, zo’n bombardement, ofwel hij is flink aan het liegen. De derde mogelijkheid, namelijk dat Ruttes geheugen begint te falen, laat ik maar even buiten beschouwing.

Waar draait het om? Het gaat er om of hij het al die tijd al wist, van die burgers. Want in dat geval was hij ook op de hoogte van het onjuist informeren van de Kamer door minister Hennis. En dat mag niet.

Had Rutte ook iets anders kunnen zeggen? “Ik kan daar in het belang van het onderzoek niets over zeggen.” Nee, da’s ook niet sterk. Misschien gewoon de waarheid eens proberen: Ja ik wist daarvan. Of nee, dat wist ik niet. Zouden ze dat ook nog overwogen hebben…?

Eén reactie op “15 nov 2019 – Ongeloofwaardig”

  1. Noud Teklenburg schreef:

    Eerlijk duurt het langst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *