15 okt 2021 – Verplassen

Twee van de rijkste mannen ter wereld houden een wedstrijdje wie het verst kan plassen. Of, in hun geval, wie de leukste ruimtereizen maakt. In de afgelopen maanden lanceerden Elon Musk en Jeff Bezos allebei hun raketten naar de ruimte.

Dat dit een enorme belasting betekent voor het milieu en aan de wetenschap over ons zonnestelsel letterlijk niets toevoegt, nemen de heren op de koop toe. Het is gewoon voor de lol.

In een podcast voor de BBC neemt de Britse kroonprins William hen stevig de maat. “Misschien moeten jullie eens wat gaan investeren in onze planeet, in plaats van op zoek te gaan naar een andere,” zegt hij tegen de miljardairs.

Dat roepen allerlei milieuorganisaties natuurlijk al langer. Maar dat werd toch minder opgepikt door de media. Hoe komt dat? Het heeft te maken met de verwachtingen. Je kan er van uit gaan dat bijvoorbeeld Greenpeace of Friends of the Earth tegen dit soort kerosineverslindende speeltjes ageert. Doen ze dat ook, dan voldoen ze aan de verwachting en is het dus geen nieuws meer. Als een kroonprins zich hierover uitspreekt, is dat niet iets wat je 1-2-3 verwacht. En dus is het nieuws.

Dat is iets waar communicatieprofessionals zichmeer  bewust van zouden moeten zijn. Juist de inzet van een onverwachte ambassadeur voor jouw boodschap kan maken dat journalisten er op aanslaan. De gebruikelijke quotes van de gebruikelijke sprekers hebben doorgaans minder effect.

Ik hoor trouwens zelden Nederlandse royals zich in een podcast uitspreken over zulke issues. Misschien toch eens proberen?

Eén reactie op “15 okt 2021 – Verplassen”

  1. lukas schreef:

    Aanvulling op NOS.nl

    William Shatner verwerpt kritiek van de Britse prins William dat miljardairs zich beter op problemen op aarde kunnen richten dan een nieuwe spacerace ontketenen. De acteur die ooit Captain Kirk speelde in Star Trek maakte woensdag zelf een korte ruimtevlucht in een raket van Amazon-oprichter Jeff Bezos. “Hij is een geweldige man, vriendelijk, goed opgeleid, maar hij begrijpt het niet”, zei Shatner tegen het tv-programma Entertainment Tonight over de uitspraken van de prins. William zei gisteren tegen de BBC dat hij de ruimteavonturen maar niets vindt. “De slimste geleerden moeten zich concentreren op het repareren van deze planeet, en niet op zoek gaan naar een nieuwe leefbare planeet.” Hij noemde overigens ruimtevaartondernemers als Jeff Bezos, Elon Musk of Richard Branson niet bij naam. Zijn commentaar komt vlak voordat William zondag de eerste de Earthshot-milieuprijzen van een miljoen euro uitreikt aan vijf mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de oplossing van milieuproblemen. Hij bekommert zich al langer om het milieu. Shatner denkt dat William een bekrompen visie heeft op de ontwikkelingen. “Het gaat er niet om om te zeggen: ‘Kijk mij eens, ik ben in de ruimte’. Dit is een eerste stap om industrieën de ruimte in te krijgen, zodat al die vervuiling van de aarde verdwijnt.”
    “Daar heb je iemand als Jeff Bezos voor nodig die zegt: ‘Laten we de ruimte in gaan'”, vervolgde Shatner. “De prins begrijpt het niet. Het begint met dit soort kleine stapjes. Ze sturen mij naar boven om te laten zien dat het praktisch mogelijk is.” De 90-jarige Shatner, die met zijn korte ruimtereis de oudste persoon in de ruimte werd, zei dat de vlucht een diepe indruk op hem had gemaakt. “Het voelt magisch, alsof je voor het eerst je kind vasthoudt. Je voelt je overweldigd door de verantwoordelijkheid en de noodzaak goed ervoor te zorgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *