18 dec 2020 – Vrijheid

Wie het niet met onze minister president eens is, mag van mij buiten bij het Torentje best door een toespraak heen joelen. Hoe onzinnig ik hun opvattingen ook vind. Zoals Voltaire het uitdrukte: “Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen.”

Het was uitstekend dat Rutte er maandag tijdens zijn toespraak aandacht aan schonk. Toevallig zat ik in de auto tijdens die toespraak en ik hoorde een vaag geluid op de achtergrond. Ik begreep pas wat dat was toen Rutte de demonstratie kort noemde. Dat was prima, niet omdat zij aandacht verdienen, maar wel omdat het ons, en mogelijk ook Rutte zelf afleidde.

Maar waar gaat het om? Vrijheid, vrijheid riepen ze.

Wie is er nou tegen vrijheid? Ik niet. De vrijheden die wij hebben zijn echter nooit absoluut. Elke vrijheid vindt haar grens op het punt waar ze de vrijheden van anderen inperkt. En daar wringt de schoen. Want doordat er mensen zijn die het vertikken om zich aan de coronaregels te houden, zit ik thuis. Niet naar een museum, niet naar de kroeg of restaurant, niet naar een concert, niet naar mijn werk.  Mijn vrijheid is dus enorm aangetast. Nee, niet door Rutte, maar door degenen die het virus in leven blijven houden.

Vrijheid, vrijheid, riepen ze. Nou, die kan je krijgen, zoveel als je wil. Door je gewoon een paar weken aan de regels te houden.

2 reacties op “18 dec 2020 – Vrijheid”

  1. Peter vdM schreef:

    En zo is het precies!

  2. Otto Albrecht schreef:

    Ik ben het meestal eens met je overwegingen in je wekelijkse blog. Maar deze keer ben ik het 200% met je eens!
    Groet en keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *