22 mei 2020 – Voortschrijdend inzicht

Van mening veranderen kan natuurlijk altijd gebeuren. Voortschrijdend inzicht, noemen we dat. Waarom zou je moeten stoppen met nadenken als je een keer een mening hebt gevormd?

Dat is de ene kant van de medaille.

Jezelf binnen een paar weken volledig tegenspreken is de andere kant. Dan loop je het risico om ongeloofwaardig te worden. Een mooi voorbeeld daarvan zagen we deze week bij Geert Wilders.

Op 15 maart verweet hij het kabinet te spelen met mensenlevens. Nederland moest ogenblikkelijk in een totale lockdown en de maatregelen die het kabinet nam waren in één woord schandalig. Spelen met mensenlevens, hij schreef het letterlijk.

Na de persconferentie van deze week van Rutte en De Jonge, klinkt er een precies tegenovergestelde opvatting. Hij noemt de maatregelen die nu zijn afgekondigd ‘zwetsverhalen’ en eist dat alle terrassen onmiddellijk open gaan. Dat is goed voor de horeca en goed voor de mensen.

Wat je vindt is niet het belangrijkste, maar of het aansluit bij wat er onder de mensen leeft telt. Wilders voelt goed aan dat er veel mensen zijn die graag naar buiten willen, dat het gewone leven weer wordt opgepakt. Twee maanden geleden was de meerderheid van de Nederlanders vooral bang. Beide sentimenten worden in Wilders’ communicatie dik aangezet, en overgoten met een scherpe saus van alles-wat-de-regering-doet-deugt-niet.

Dit soort communicatie is gericht op de ultrakorte termijn. Geloofwaardigheid, eerlijkheid en de feiten zijn helemaal niet van belang: het gaat puur om het negatieve effect ervan.

Slechts weinigen kunnen – en willen – zich dat permitteren.

Eén reactie op “22 mei 2020 – Voortschrijdend inzicht”

  1. Wessel schreef:

    Tsja, preferentiemakelaars zijn per definitie volmaakt flexibel. Als alle gevoelens als feiten worden worden erkend, is het heerlijk grabbelen naar de quote die mij vanmorgen het best uitkomt. Vanavond zie ik wel weer. Zo de wind waait waait mijn jasje. Een slecht geheugen – van hemzelf en van zijn kiezers – is de beste bescherming van de politicus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *