23 dec 2022 – Democratie

In een rapport van ruim 800 pagina’s stelt de commissie die de gebeurtenissen van 6 januari 2021 heeft onderzocht, dat de bestorming van het Capitool in Washington de schuld is van Donald Trump. Hij zou zijn aanhang hebben opgezweept en toen die eenmaal in beweging kwam, deed Trump niets om hen tegen te houden.

Nu moet je zo’n rapport natuurlijk wel in de context van de Amerikaanse politiek zien. Een 2/3-meerderheid van de commissie is Democraat, dus de vrienden van Trump waren in de minderheid. Bovendien heeft Trump nooit gezegd: “Ga naar Capitol Hill en sloop de deuren van het Capitool, ga er naar binnen en sla de boel kort en klein.” In dat geval zou niemand 800 bladzijden nodig hebben om hem te beschuldigen. Trump zei dat ze moesten vechten voor hem, en dat hij nog steeds de rechtmatige president was.

Ik begrijp dat woorden nauw luisteren, maar wat mij betreft is niet het (al dan niet) oproepen tot geweld het probleem, maar het feit dat de oud-president zijn verkiezingsnederlaag niet wilde erkennen. Wie een democratisch proces zo makkelijk terzijde schuift, is een vooraanstaande positie in diezelfde democratie niet waard.

In dat verband is de wet die het Nederlandse kabinet voorbereidt om ondemocratische politieke partijen te verbieden, interessant. Een wapen waar je heel voorzichtig mee om moet gaan, als je echt democraat bent. Want in handen van net-iets-minder-democratische partijen of personen, is het een middel om de democratie definitief om zeep te helpen.

2 reacties op “23 dec 2022 – Democratie”

  1. Tineke de Vries schreef:

    De tekst waarmee je deze column hebt ingeleid in de verspreiding via de mail (Wie een democratisch proces al te makkelijk terzijde schuift, is een vooraanstaande positie in diezelfde democratie niet waard), wil ik graag gebruiken. Mag dat?

  2. lukas schreef:

    Natuurlijk mag jij dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *