27 dec 2019 – Taakopvatting

Journalisten Klein (RTLNieuws) en Kleinneijenhuis (Trouw) werden deze week  verkozen tot Journalist van het Jaar vanwege hun onthullingen in de toeslagen-affaire bij de Belastingdienst. In een interview in dagblad Trouw zeggen zij: “Als woordvoerder op een ministerie moet je zelf op onderzoek naar de antwoorden. Dat is onvoldoende gebeurd. In plaats daarvan werd er om de waarheid heen gekletst. Sommige voorlichters brachten ook doelbewust verkeerde informatie in omloop, door bij andere media te spinnen dat Trouw en ‘RTL Nieuws’ niks in handen hadden. Daarmee deden ze niet aan voorlichting, maar aan politiek. Ze hebben het gevoel dat ze niet de waarheid moeten vertellen, maar hun staatssecretaris moeten beschermen. Dat is een verkeerde taakopvatting.

Als ze daarin gelijk hebben, dan is het een zorgelijke constatering. Woordvoerders horen natuurlijk het belang van hun werk- of opdrachtgever voor ogen te houden. Maar dat mag er nooit toe leiden dat je gaat kletsen of doelbewust verkeerde informatie verspreiden. Ik heb al vaker geschreven, en nu wordt het door de twee journalisten onderschreven: Journalistiek en woordvoering moeten elkaar niet als vijand zien. Je hebt niet perse altijd hetzelfde belang, maar je kunt wel zoveel mogelijk samenwerken. Actief tegenwerken levert in mijn ogen niets op. Van beide kanten niet. Het is een balans.

Maar die balans is er dus lang niet altijd. Journalisten die zich belazerd voelen door woordvoerders en woordvoerders die last hebben van onbetrouwbare journalisten. Daar moeten dus beide beroepsgroepen aan blijven werken. Want het is niet leuk om zoiets als hierboven in de krant te lezen. Dat is in ieder geval míjn taakopvatting!

2 reacties op “27 dec 2019 – Taakopvatting”

 1. Noud Teklenburg schreef:

  Hoi Lukas

  Weer eens een goed en duidelijk verhaal
  De beste wensen voor 2020 voor het hele gezin

  Groetjes Noud en Adriette

 2. lukas schreef:

  Dank Noud en Adriette,
  jullie ook alle goeds voor het nieuwe jaar!
  Lukas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *