27 mei 2022 – Kleine woorden

In het hele land brengen ouders hun kinderen naar bed, lezen ze hen voor, zingen een slaapliedje, maar diep van binnen maken ze zich al zorgen over wat er morgen kan gebeuren nadat ze hun kinderen naar school hebben gebracht.”

Een gek loopt een school binnen en begint daar in de wilde weg te schieten. Woensdag kwam het nieuws uit Uvalde, een plaatsje in Texas. Eenentwintig doden, waarvan negentien kinderen. Ruim vier jaar geleden schreef ik ook een blog over zo’n bloedbad en constateerde dat er waarschijnlijk niets zou veranderen.

En ook nu is weer het probleem dat de Democraten eisen dat er iets gedaan wordt aan de vrije verkoop van wapens en de Republikeinen volharden in hun grondwettelijke recht om wapens te dragen. En dat er nog steeds niets gaat gebeuren is ook al duidelijk.

Cynischer dan dit kun je het bijna niet bedenken: dit weekend is het jaarlijkse feestje van de machtige en steenrijke wapenlobby (NRA), óók in Texas. Oud-president Trump  is een van de sprekers. Pikant detail: vanwege deze spreker wordt er streng gecontroleerd bij de ingangen, er mogen géén wapens in de zaal zijn.

En zo blijft de patstelling bestaan. Het grote geld wint van het recht om als kind niet vermoord te worden op je school.

Vaak worden er door politici en opinieleiders na zo’n aanslag grote woorden van stal gehaald. Maar het indrukwekkendst zijn toch de kleine woorden. Bijvoorbeeld die van Barack Obama afgelopen woensdag. Met zijn statement ben ik dit blog begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *